Rouwen kan je leven volledig op zijn kop zetten

Rouwen doe je als er een verlies is in je leven. Rouw wordt vaak verbonden met verlies door de dood, maar ook andere verliezen kunnen grote impact hebben. Een scheiding, beëindiging van een relatie, een ziekte waardoor je niet meer kan doen wat je altijd deed, verlies van je baan, een miskraam.


Sommige verliezen zijn lokaliseer baar en duidelijk in de tijd te plaatsen. Soms zijn verliezen minder tastbaar; zoals een onvervulde kinderwens, ernstige ziekte van jezelf, je kind of je partner, een verloren droom.

Rouwen is een proces waarin je zult moeten leren het verlies te verweven in je leven

Dit is een weg die voor iedereen anders verloopt. Er is geen uitgestippeld pad, er is geen handleiding met stappen die je moet doorlopen. Het is een voor ieder uniek proces.

Bij een groot verlies is er in eerste instantie vaak schrik, wat spanning in je lijf geeft. Dit kan voelen als een brok in je keel, gespannen schouders, een beklemmend gevoel op je borst, of een gevoel van niet door te kunnen ademen. Het kan zijn dat je alleen nog maar kunt huilen, je wordt overmand door je emoties. Of misschien voel je juist verdoofd, heb je het idee niks meer te voelen. Het kan ook zijn dat je energiek voelt, en je het idee hebt bergen te kunnen verzetten.

Een verlies wat minder plotseling komt, wat minder tastbaar is of wat al langer geleden is laat vaak sporen achter in het lijf. Misschien slaap je slecht slaapt, heb je nergens meer écht zin in of heb je het idee maar door te moeten gaan, ervaar je vermoeidheid, stress of lichamelijke klachten.

Het zijn allemaal reacties die “normaal” zijn in een proces van rouw. Echter kan er een moment komen waarin je behoefte voelt aan ondersteuning in je proces van rouw.

Waarom is massage bij rouw dan een goed idee?

Rouw raakt ook altijd in je lichaam. Je lichaam rouwt mee. Praten over je verlies kan zeer helpend zijn, maar je lijf hoort daar ook bij.

Aandachtige aanraking en massage kan onder andere helpen om je lijf wat te verzachten. De aanraking alleen kan al iets heel geruststellends hebben.

Je kunt leren weer de stevigheid in jezelf te (her)vinden. Jezelf weer te gaan voelen, zodat je jezelf kunt dragen in je proces.

Bewust te worden, door stil te staan precies daar waar jij nu staat. Van daaruit kijken we samen naar wat voor jou ondersteunend kan zijn.