logo
Menu
logo

“Heb je het nu nog steeds geen plekje gegeven?”
“Het is nu toch al zo lang geleden?”
“Wordt het geen tijd dat je het gaat loslaten?”
“Maar je hebt toch zelf gekozen voor de scheiding?”

Wanneer je te maken krijgt met verlies en rouw, krijg je ook te maken met gedachten en meningen over ‘hoe het hoort’. Er bestaan veel mythes over rouwen. Dit kan leiden tot onbegrip van de omgeving en het gevoel van eenzaamheid bij degene die een verlies ervaart.

Wanneer je van iets of iemand houdt, volgt er vroeg of laat een moment van verlies. Fijne herinneringen en verdriet om het verlies gaan hand in hand, dat kan het omgaan met het verlies moeilijk en verwarrend maken.

Rouw volgt echter niet alleen na het overlijden van een dierbare. Er zijn vele vormen van verlies waar we niet altijd bij stil staan. Een scheiding, overlijden van een huisdier, verlies van jezelf bij depressie of burn-out, een verloren vriendschap, een lang gekoesterde droom die niet uitkomt, verlies van een baan, een miskraam, verlies van je eigen gezondheid of van iemand die dicht bij je staat.

Elk verlies laat sporen na, emotioneel en/of fysiek. Daar is een fysiologische verklaring voor:

Op het moment dat een heftige emotie ervaren wordt, gaat het brein vliegensvlug aan de slag met de enige goede oplossing op dat moment, een overlevingsstrategie. Het zenuwstelsel komt door de aanmaak van stresshormonen in de bevries-, vecht-, of vluchtstand. Overleven is belangrijk, de rest allemaal niet. Bij dieren is deze reactie goed te zien. Bijvoorbeeld: Een gazelle staat rustig te drinken bij een beekje. Er komt een leeuw aan. Zodra de gazelle hem door krijgt, staat alles in het teken van vluchten en overleven. Er is sprake van verhoogde alertheid en de stresshormonen gieren door het lijf.

Sommige lichaamsfuncties, zoals de spijsvertering, opbouw van weefsels en het immuunsysteem worden tijdelijk op een lager pitje gezet, want nu is maar één ding van toepassing: Rennen! Wanneer de gazelle weer veilig is, gaat hij weer rustig verder met waar hij daarvoor mee bezig was. Het gevaar is geweken en het lichaam keert terug naar de rust- en herstelstand.

Praten over een verlies kan nuttig zijn. Maar er over praten is alleen heilzaam als je tegelijkertijd verbindt, voelt en ervaart. Daarvoor is contact met je lichaam onontbeerlijk.

Wat heeft dit met jou te maken?

Op het moment dat jij een negatieve emotie ervaart, zoals bij een verlies, gaat jouw lichaam automatisch in deze staat van verhoogde alertheid en gieren stresshormonen door je lijf. In tegenstelling tot dieren, kun jij als mens jezelf jarenlang in deze staat houden. Bepaalde gedachten en emoties en vooral het onderdrukken hiervan, activeren de aanmaak van stresshormonen, omdat je brein denkt dat je nog steeds in gevaar bent. Het is niet erg als dit dagen of weken duurt, maar op lange termijn is dit zeer schadelijk voor je algehele gezondheid. Naast de psychische/emotionele gevolgen, kan dit ook fysieke klachten veroorzaken.

De klachten die zich kunnen manifesteren zijn heel divers en meestal medisch onverklaarbaar:
O.a. hoofdpijn, chronische spierpijnen, vermoeidheid, slechte weerstand, slaapproblemen, rugpijn, gewrichtsklachten, maag- en darmklachten, huidklachten, tinnitus, hoge bloeddruk, beschadigde bloedvaten.
In het lichaam is alles te voelen. Ik gebruik in mijn praktijk diverse behandelvormen om spanning, ontspanning en emoties te ervaren, zoals: focussen, mindfulness, (energetische) massagetherapie en lichaamsgerichte oefeningen.
Rouwen is een proces waarin je zult moeten leren om het verlies te verweven in je leven. Elk proces van rouw is anders, er is geen uitgestippelde weg. Een begeleidingstraject is daarom altijd afgestemd op wat jij nodig hebt.

Hoe ongewenst ook, een verlies kan een uitnodiging in zich meedragen. Een uitnodiging tot groei en bewustwording. Een uitnodiging tot verandering van oude patronen. Welk deel in jou heeft nu aandacht of heling nodig? Heb je vroeger wel geleerd op een gezonde manier met je emoties om te gaan of hadden je ouders het ‘niet zeuren, gewoon doorgaan’ motto? Mag je van jezelf wel om hulp vragen? Welke belemmerende overtuigingen staan je in de weg om de persoon te worden die jij wilt?

Ik help je contact te maken met je lichaam, je zenuwstelsel te kalmeren en je veerkracht weer op te bouwen.

Rouw is als de zee. Het komt in golven, als eb en vloed. Soms is het kalm en soms overweldigend. Wat we wél kunnen doen is te leren surfen op de golven.

Begeleidingstraject

In dit traject leer je:

-Hoe jij jezelf met compassie kunt benaderen
-Hoe je je eigen gevoelens en emoties kunt toelaten
-Hoe gevoelens zich kenbaar maken in je lichaam en hoe je daarbij aanwezig kunt blijven.
-Meer zicht krijgen op jou behoeften en verlangens
-Hoe jij meer de regie krijgt over wat je allemaal tegenkomt in deze periode in je leven
5 sessies voor 400 euro

Natuurlijk is het ook mogelijk om af en toe een losse (massagetherapie)sessie te plannen deze kost dan 85,00.